RECENTE VOORDRACHTEN
Mei 2019
See-IT was voor een tweede keer te gast bij Markant Groot Leuven, dat een lezing over veilig digitaal betalen organiseerde. Met een talrijke groep geïnteresseerde dames en enkele heren bespraken we verschillende manieren waarmee men zich veilig op webapplicaties zoals webwinkels kan inloggen. Het relatief nieuwe "ItsMe" kwam hierbij ook aan bod. Daarna overliepen we de verschillende betaalmethodes op Bol.com. Dit bracht ons vervolgens naar het onderwerp van betaalapps. We overliepen de functionaliteiten van Payconiq/Bancontact. In een laatste gedeelte behandelden we het verschil tussen Doccle en ZoomIt.
November 2018
Markant Halle nodigde See-IT uit voor een verkenning van enkele veel gebruikte apps. We overliepen de functionaliteiten van WhatsApp en Google Foto's, en toonden deze eigenschappen live via een projectie van de smartphone. Na de pauze behandelden we mobiele betalingen met apps zoals Bancontact en Payconiq. We vormden ons ook een beeld van de verdere evolutie van deze mobiele financiële technologie.
Oktober 2017
Het Lokaal dienstencentrum De Welle van het OCMW Zele organiseerde samen met See-IT een namiddag-vullende activiteit over "Veiligheid en privacy in de E-wereld". We behandelden de verschillende manieren om veilig in te loggen, enkele juridische aspecten m.b.t. veiligheid, alsook fraude-fenomenen zoals phishing. We gingen in op hoe je je privacy kan bewaken, en hoe bedrijven zoals Facebook rijk worden via het gebruik van persoonsgegevens.
Okra Regio Waas en Dender verzamelde een 85-tal geïnteresseerden rond het thema "Omgaan met Nieuwe Media". We bespraken 4 bekende apps: Twitter, Facebook, LinkedIn en WhatsApp. Telkens werden de functionaliteiten overlopen, en de keerzijde van het "gratis" zijn van deze diensten belicht.
April 2017
Markant Overijse nodigde See-IT uit om de fenomenen "QR-codes" en "Hashtags" uit te leggen, en hun toepassing binnen de mobiele technologie te duiden. Dankzij actieve tussenkomsten vanuit het publiek werd ingezoomd op onderwerpen die de toehoorders bezig houden. Om het geheel concreet te maken toonden we enkele filmpjes. De avond werd afgesloten met een uitleg over veiligheid en privacy.
In Heverlee verzamelden de dames van Markant Groot Leuven om meer te vernemen over de "Smart new World". De agenda van deze lezing bestond uit drie onderwerpen: een vergelijking tussen de mobiele technologie en de traditionele PC's en laptops, een bespreking van enkele populaire financiële apps, en een korte uitweiding over het mislukte project van Google Glass. Het werd een geslaagde avond, mede dankzij de spontane interactie en de grote interesse van de toehoorders.
Enkele dagen eerder werd See-IT gevraagd om een voordracht voor Markant in Tervuren te geven. Ook hier vergeleken we smartphones, tablets en hybrides met laptops en PC's, en behandelden we de materie van mobiel betalen. We voerden een interessante discussie over het nut en de toegevoegde waarde van dit laatste.
Maart 2017
In Sint-Joris-Winge verzamelden de dames van Markant voor een uiteenzetting over de sociale media. See-IT legde de belangrijkste principes uit aan de hand van de werking van Twitter, gevolgd door een korte demo. Vervolgens kwamen Facebook en LinkedIn aan bod, ook telkens gevolgd door een korte demo. Na de pauze gingen we ook even in op What's App en Instagram.
Februari 2017
See-IT was eerst te gast bij Okra-Aalst om een concreet beeld te scheppen over mobiele toestellen zoals iPad, tablet en smartphone, en tegelijkertijd de vraag te beantwoorden of deze toestellen de laptop en PC zullen verdringen. Na een korte pauze doken we in drie bekende sociale media, en beantwoordden enkele pertinente vragen over privacy, en het nut/onnut van deze media.
Daarna hielden we een voordracht voor de dames van Markant in Sint-Pieters-Leeuw, die ons in het prachtige Coloma-kasteel ontvingen. Voor de pauze behandelden we enkele nieuwe fenomenen zoals QR-codes in het straatbeeld en hashtags op TV. We sloten de avond af met voor vellen aansprekende thema: "Facebook en het succes ervan bij jongeren". Na een goed gevulde avond dienden we allen de voorjaarsstorm te trotseren.
Januari 2017
Neos-Heverlee nodigde See-IT uit voor een uiteenzetting over "Veiligheid en privacy in de E-wereld". In een eerste deel weidden we uit over de verschillende manieren van identificatie en authenticatie. Enkele futuristisch lijkende maar uit de praktijk gegrepen voorbeelden zoals gezichtsherkenning zorgden voor de nodige animo bij de toehoorders. De talrijk aanwezige en zeer geïnteresseerde leden vuurden hun vragen dan ook af. Na de pauze zoomden we in op het uitvoeren van betalingen via de smartphone. Van de verschillende systemen bespraken we de Bancontact-app. De namiddag was te kort, waardoor verschillende onderwerpen en vragen onbeantwoord bleven. Het is duidelijk dat het onderwerp de meeste deelnemers aansprak.
November 2016
De Neos-afdeling van Leuven verzamelde een dertigtal leden die meer wilden vernemen over de verschillende soorten mobiele toestellen, en de manier waarop ze met internet verbonden worden: 4G, wifi, hotspots en draadloze verbindingen op vakantie in het buitenland. We zoomden daarbij in op bezorgdheden over veiligheid en privacy.
Na een korte pauze zochten we een antwoord op de vraag hoe kostenloze diensten zoals Facebook, Wikipedia en Google-applicaties gefinancierd worden.
Oktober 2016
Het op digitaal vlak zeer vooruitstrevende en deskundige team van de openbare Bibliotheek in Beringen richtte op 1 dag meerdere initiatieven in. Er werd gemikt op burgers die vanuit persoonlijke interesse in 1 of meerdere thema's met betrekking tot de digitalisering zich beter wilden informeren. Het initiatief werd opgemerkt door een TV-ploeg van Kanaal-Z die er een reportage over gedraaid heeft.
's Namiddags verdiepte een groep van 11 geboeide mensen zich onder leiding van See-IT in de mobiele technologie en het mobiele internet. Het werd een bijzonder interactieve sessie waarin meerdere meningen en bedenkingen de ronde deden. Dit resulteerde in een leerrijk maar intensief gebeuren, waardoor enkelen achteraf nood hadden aan wat tijd om de leerstof te laten bezinken.
's Avonds pikte See-IT in op het actuele thema van digitaal bankieren. We bespraken de verschillen tussen Doccle en Zoomit, en stonden stil bij het thema van mobiel betalen. Vragen als "wat zijn de meest gebruikte apps en hoe werken ze?", "Is het veilig?" en "Welke verdere evoluties kunnen we verwachten?" kwamen aan de orde.
Oktober 2016
In Wellen organiseerde de bibliotheek in samenwerking met Markant en de plaatselijke seniorenwerking een namiddag met de bedoeling bij te dragen aan de digitale alfabetisering van de geïnteresseerden. See IT kreeg de vraag een lezing te geven met de titel "iPad, tablet, smartwatte?...". 40 geïnteresseerden werden ingewijd in de verschillende types mobiele toestellen, de twee soorten mobiel internet, en de belangrijkste verschillen met de meer gekende PC of laptop. Er werden verschillende vragen gesteld en beantwoord, zodat zij die wensten ergens dieper op in te gaan ook aan hun trekken kwamen. De namiddag die snel omgevlogen is werd op zijn Limburgs met een lekker stuk taart afgesloten
Oktober 2016
Ook de Openbare Bibliotheek van Diepenbeek vroeg See IT om een sessie te organiseren in het kader van de digitale week. Een tiental zeer geïnteresseerde toehoorders luisterde naar de ruime toepassing van QR-codes en hashtags in de wereld om ons heen, in combinatie met het gebruik van de smartphone. Op een zeer interactieve manier zoomden we in op vragen, bezorgdheden en opmerkingen van het publiek. Na een pauze vroegen we ons af hoe het komt dat de mobiele technologie zo plots en grootschalig doorgebroken is, waar het verschil tussen 3G en wifi ligt, en welke soorten apps bestaan. De combinatie van een geboeide groep geïnteresseerden en een actueel onderwerp maakte dat de namiddag omgevlogen is.
Maart 2016
Okra organiseerde in de parochiezaal van Lippelo een uiteenzetting met de titel: "Ipad, tablet, smartphone: het einde van de PC?". We bekeken enkele types toestellen en schetsten de verschillende soorten mobiele internetverbindingen. We duidden de belangrijkste verschillen tussen de PC- en mobiele technologie. Het publiek stelde concrete vragen, die na de pauze verder behandeld werden. Tot slot gaven we een overzicht van soorten apps. Na de presentatie bleef een gedeelte van de groep nog even hangen om deze materie verder tussen pot en pint te bespreken.
Februari 2016
In de bibliotheek van Duffel organiseerden we een namiddag-vullende workshop voor onervaren tablet-gebruikers. Een zeer geïnteresseerde Okra-groep woonde de druk bezette activiteit bij. Hoewel het bestuur op een tiental deelnemers gerekend had was de groep veel groter: proficiat aan alle geïnteresseerden! Na een korte verkenning van het apparaat installeerden we samen een eerste app. De meeste cursisten waren er zodanig goed mee weg dat ze zonder noemenswaardige begeleiding de download en installatie van hun volgende app tot een goed einde brachten. Natuurlijk lukte niet alles voor iedereen van de eerste keer, en riepen nieuwe inzichten op hun beurt weer nieuwe vragen op. Na 2,5 u intensieve concentratie keerde iedereen gewapend met nieuwe kennis terug huiswaarts.